torstai 5. helmikuuta 2009

Heräteostos ja onomatopoetiikkaaEnnen tällaista puuhaamista sanottiin leikekirjojen tekemiseksi, mutta mitä koristeellisemmaksi touhu on käynyt sitä selvemmältä(?) kai uuden nimityksen tarve on tullut. Itse asiassa sanahirviö skräppäys on ääntämistä mukaileva, siis suorastaan onomatopoeettinen versio englanninkielisestä sanasta scrapbooking, joka tarkoittaa kuvien ja muistojen tallettamista albumiin. Skrääppäämällä tehdään nykyisin myös kortteja ym. Materiaalina voidaan käyttää mitä vain . Usein myös kaikenlaisia pieniä esineitä. Aikamoista räpeltämistä kaiken kaikkiaan. Suomenkielelle vierasta on kolmen konsonantin esiintyminen sanan alussa.

Kuulunee samaan uudissanojen ryöppääseen kuin tuunauskin. Lieneko tuunaus-sana yhdistetty (jälleen englanninkielisistä) sanoista tuning ja styling, koska se on persoonallista muunntelua ja koristelua. Esimerkiksi kirjankansi muunnellaan hauskemmaksi koristelemalla tai jopa sellaistakin asiaa kun väkerretään mekosta hame tai päinvastoin voidaan nimittää tuunaukseksi.

Joka tapauksessa ostin tämän kunnoltaan täysin uudenveroisen kirjan divarista 20 eurolla, kirjakaupan hinta on 31,50 € . Liekö kirjaa edes kunnolla avattu kertaakaan aikaisemmin.

Kirja on iso reilu 250-sivuinen kovakantinen opus, jota Otava esittelee verkkokaupassaan seuraavaan tapaan:

"Parhaat tekniikat ja persoonalliset ideat omien ainutlaatuisten kuvamuistojen tallentamiseen Keski-Euroopassa huikean suosion saavuttaneen skräppäämisen ideana on, että pelkän albumiin liimaamisen sijaan kuvien ympärille kootaan niitä tukevaa rekvisiittaa kuten tekstiä, pieniä esineitä, kangasta tai muita kuvia - rajana on vain mielikuvitus. Tämä tekee albumeista persoonallisia ja unohtumattomia kuvakollaaseja. Skräppää muistot talteen esittelee kattavasti skräppäämiseen tarvittavat tekniikat, materiaalit ja välineet. Kirja pursuaa malleja, albumisivuja, tilkkutäkkejä, muistolaatikoita, kolmiulotteisia näytteillepanoja ja albuminkansia, jotka innostavat omiin luoviin kokeiluihin. Ideoinnin tueksi on tarjolla 1000 upeaa valokuvaa. (Otava)Laitan takakannenkin nyt aika isona, jos vaikka tekstin pystyisi siitä jopa lukemaan. Klikkaamalla kuvan saa isommaksi. (Kokeiltuani itse huomaan, että teksti kuitenkaan kovin hyvin näy.)

1 kommentti:

  1. Hei, Kortti-ystäväsi täällä! Onko lähetykseni tullut perille?

    VastaaPoista